Angst

Sommige mensen zijn zo bang voor de tandarts dat zij hun gebit helemaal niet laten controleren of behandelen. Is dat bij u het geval, dan is het goed te weten dat u niet de enige bent. Laat dit u er niet van weerhouden om toch te komen. Stel een tandartsbezoek niet uit. Wij vinden het belangrijk u op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.

Lachgas-sedatie, het hulpje tegen angst
Een behandeling onder lachgas-sedatie maakt de tandarts-behandeling voor veel mensen nèt acceptabel. Er hoeven geen naalden in uw arm iod. te worden ingebracht. Alleen een maskertje over uw neus en een paar minuten opstarten totdat uzelf aangeeft dat u zich “aangenaam” voelt en behandeling kan beginnen. Veel mensen zien vooral op tegen het geven van de tandarts-verdoving. En die ‘steen in uw buik’ neemt de lachgas-sedatie nou net weg. U blijft zich gewoon bewust van uw omgeving en wordt dus ook niet in slaap gebracht. Maar let op, als er tandarts-verdoving nodig is, dan is dat ook nodig als u onder lachgas-sedatie bent. Het verschilt per persoon of de hele behandeling onder lachgas-sedatie nodig is, of alleen bij het geven van de tandarts-verdoving. Maar die weg wijst zich vanzelf en wordt door uzelf bepaald. Na afloop is het effect van de lachgas-sedatie al vrij snel, na enige minuten, verdwenen. 

Voordat u kiest voor een behandeling onder lachgas-sedatie beoordeelt uw tandarts nog wel eerst of u medisch in aanmerking komt. Er zijn een paar contra-indicaties, maar over het algemeen is het toedienen van lachgas-sedatie geen probleem.

Niet alle tandartsen binnen ons team doen de behandelingen onder lachgas-sedatie zelf. Daarom kan het zijn dat u binnen onze praktijk wordt doorverwezen naar één van de andere collega’s.

De kosten van lachgas-sedatie
Het is het wel van belang u vòòraf te informeren wat deze kosten zijn en na te gaan of uw zorgverzekeraar deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed.
Uw tandarts kan u daar nader over informeren en beoordelen of u medisch in aanmerking komt.

Angst voorkomen is belangrijk. Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.

Lees meer over angst voor de tandarts.

Bij extreme angst kunnen wij u doorverwijzen naar een tandarts die gespecialiseerd is in de behandeling van angstige patiënten.